Jaaroverzicht 2021, nog meer lekkers

In december heb ik niet veel geproefd omdat een virus mijn smaak en geur een tijdje wegnam.
Gelukkig is dat ondertussen terug normaal aan het worden. Niets meer proeven zou verschrikkelijk zijn.
Omdat ik wel meer geproefd heb tijdens het jaar had ik nog een paar bieren die de maandoverzichten net niet gehaald hebben, maar wel de moeite zijn om te proeven.

Weynbier

Weyn, De Weynbrouwerij, Hove
Een brouwer die zijn bier komt langsbrengen om zijn eerste boreling een keer te laten proeven, dat is zo fijn aan Twitter. We volgen elkaar en ik had laten weten dat ik benieuwd was naar dit bier. Plots krijg ik een bericht of ik thuis ben, want hij moest in de buurt zijn.
Het doel van Maarten Weyn, de brouwer voor zijn eerste bier was “om een bier te maken dat je niet direct aan een ander bier doet denken”. En daar is hij zeker in geslaagd.
Een bier met een stevige stabiele schuimkraag, helder koperblond van kleur en een granige frisse geur. De eerste slokken hebben een smaak die je opnieuw doet drinken. Een romig sprankelend mondgevoel en een kruidigheid gecombineerd met fruitige toetsen en moutigheid, afgerond met een lichtbittere afdronk.
De eerste 2000 liter zijn ondertussen al uitverkocht, maar er is al een nieuw brouwsel in de maak dat vanaf december beschikbaar is via de webshop van de Weynbrouwerij.

Geuze Boon Vat 108bis Monoblend, Brouwerij Boon, Lembeek
De Lambiek voor Oude Geuze VAT 108bis heeft gedurende 2 jaar en 7 maanden op gerijpt op foeder N°108, waarna het vat uit 1935 van 10.000 liter op pensioen mocht en gedemonteerd werd.
Normaal gezien worden er uit verschillende vaten lambiek gemengd met jonge lambiek om zo tot een geuze te komen. Geuzes waarbij het etiket het specifieke vat vermeld zijn monoblends waarbij de kwaliteit van een vat zo goed is dat alle lambiek uit één vat komt, slechts vermengd met 10% jonge lambiek voor de hergisting op fles die het bier zijn sprankeling, soepelheid en complexiteit geeft.
Deze geuze is droog met een milde zurigheid en frisheid van groene appel, heel sprankelend in de mond.

Fruitdas cider

Fruitdas appelcider 2018, Fruitdas BV, Genk
Appelciders gemaakt van hoogstambomen uit Haspengouw, dat is waar Fruitdas voor staat.
Een paar bevlogen kerels van de JNM die in 2009 begonnen met het persen van appels is uitgegroeid tot een professionele cidermakerij.
Een heldere goudgele kleur in het glas. De geur is licht fruitzurig. Die zure toetsen komen verder tot zijn recht in de smaak gecombineerd met een milde zoetigheid.
Combineer dit met met een stukje Camembertkaas en er ontwikkelt zich een smaakexplosie in je mond. De aardse smaken van de camembert gaan ongelofelijk goed samen met de zuurzoete cider en versmelten tot één geheel in je mond.

Vicaris Winter, Brouwerij Dilewyns, Dendermonde
Het leuke aan het winterseizoen zijn de winterbieren. Na een lange wandeling in de koude buitenlucht opwarmen met een winterbier.
Vicaris Winter is donkerbruin van kleur en wordt vergezeld van een mokkakleurige romige schuimkraag. Kruidig in de neus door het gebruik van zoethout en steranijs.
Zoetig van smaak met nadruk op de kruiden met gebrande toetsen en een zacht bittere afdronk.
Een romig mondgevoel en de alcoholwarmte zijn aangenaam in deze donkere periode.

Rodenbach Alexander, Brouwerij Rodenbach, Roeselare
Alexander Rodenbach richtte de brouwerij Rodenbach al op nog voor België onafhankelijk werd, samen met zijn broers en zus. Zo ver gaat de brouwtraditie van de familiale brouwerij Rodenbach al terug. Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de geboorte van Alexander werd het bier voor de eerste keer in 1986 gebrouwen als feestbier om nadien weer van de radar te verdwijnen. Sinds een aantal jaar is het bier echter elk jaar vanaf eind oktober opnieuw beschikbaar en dus eigenlijk het hele jaar kan kopen mits je een beetje uitkijkt in de betere bierhandel.
Genoeg geschiedenis!
De Rodenbach Alexander is een geüpgradede versie van de al sublieme Robenbach waarbij bier dat 24 maanden op eiken foeders heeft gerijpt vermengd wordt met 1/3de jong bier, waarna het een maceratie met zure kersen ondergaat.
Dit geeft een helder rode kleur en een heel fruitige geur van kersen, met een friszuur randje.
De smaak gaat van friszure toetsen naar rode zoete fruitigheid met daartussen houtaccenten.
Toevallig had ik een aantal artisanale spekken met cuberdonsmaak liggen, en dat is een zalige combinatie waarbij het zure in het bier het zoete contrasteert, en de kersen nog meer laat doorkomen.

Orval

Orval, Brasserie d’Orval, Villers-devant-Orval
Aaah, Orval is misschien wel het meest legendarische Trappistenbier.
Het is het enige Trappistenbier dat hergist met wilde gist en zo zijn specifieke karakter geeft. Hoe langer het bier rijpt, des te minder de frisse hoppigheid merkbaar is die komt van de toegepaste dry hopping.
Het iconische glas en flesje zijn van de hand van architect Henri Vaes, die ook de plannen tekende voor de abdij.
Deze Orval werd gebrouwen in 2013, en is gered van bij mijn schoonvader, die me gelukkig nog belde vooraleer hij al zijn ‘vervallen bieren’ ging wegkappen.
Het had zonde geweest om dit pareltje in de gootsteen te doen belanden.

Zin in meer lekkers, volg me dan zeker op Instagram waar ik alle geproefde bieren beschrijf.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.