Geproefd in januari, van nieuwkomers tot klassiekers.

KasteelBier Xtra van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck, en licht en goed doordrinkbaar bier.

Kasteel Xtra, Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck, Izegem

Wie aan Kasteelbier denkt, denkt meestal aan de zwaardere degustatiebieren.
Deze Xtra is dan misschien wel het kleine neefje van de familie met maar 4,5% alc vol.
Helder stroblond met een witte schuimkraag en een hoppige neus.
Fris en doordrinkbaar, citrustoetsen met de nodige pittige bitterheid verkregen door onder andere dry hopping.
Een ideaal bier voor de zomermaanden als verfrissing op een zwoele avond.

Glas en flesje Papy van de Pils, het pilsbier van de Brusselse brouwerij En Stoemelings

Papy van de Pils, Brasserie En Stoemelings, 1020 Brussel
Een ode aan het echte pilsbier is de beste beschrijving voor Papy van de Pils.
Helder blond met een kleine maar stevige witte schuimkraag en een moutige geur.
Fris, hoppig en bitter van smaak zoals een pils moet smaken.
Dorstlessend en goed doordrinkbaar, en zo hoort het te smaken.
En Stoemelings is één van de vele nieuwe brouwerijen die de laatste jaren in het Brusselse zijn opgestart.

Geuze Boon Apogee, Brouwerij Boon, Lembeek
Frank Boon mag gerust een levende legende genoemd worden in de bierwereld.
In 1975 nam hij een geuzestekerij over en investeerde veel tijd en geld om de allerbeste geuzebieren te kunnen maken.
Na meer dan 40 jaar was het tijd om te fakkel door te geven aan zonen Jos & Karel met een sublieme geuze, gestoken met 3 jaar oude lambiek uit Vat 79, de oudste foeder in het vatenmagazijn en 2 jaar oude lambiek uit Vat 83, de nieuwste foeder van de brouwerij.
Stroblond van kleur met een kleine en snel verdwijnende schuimkraag. De geur van zure appel in de neus samen met een beetje zwavel.
Dat trekt ook door in de smaak, frisse maar complexe zuren van appel en wilde gist gecombineerd met een lichte houttoets en tannines en heel sprankelend in de mond; opdrogend in de keel.
Deze geuze is gelimiteerd op 22500 flessen, én elke fles is genummerd.
Apogee staat voor “het verste, of hoogste punt; een hoogtepunt; de kers op de taart”.

Dobbel Palm 2021, de laatste keer dat dit iconisch bier gebrouwen wordt.

Dobbel Palm, Palm Belgian Craft Brewers, Londerzeel
Monumenten komen, monumenten vergaan, maar ik had gehoopt dat Dobbel Palm bleef bestaan.
Dobbel Palm is misschien wel het bier dat mijn wereld deed opengaan dat er meer was dan enkel pils. Elk jaar kocht ik dan ook mijn voorraad.
De brouwerij heeft echter besloten dat 2021 het laatste jaar was dat Dobbel Palm wordt gebrouwen en kreeg dan ook Final Edition mee als ondertitel.
Een Spéciale Belge maar dan gebrouwen als verjaardag voor de 200ste verjaardag van de brouwerij in 1947, en bleef nadien als eindejaarsbier beschikbaar.
Helder amberkleurig, moutig en carameltoetsen in geur en smaak en heel zacht in de mond.
Het ga je goed Dobbel Palm, het was fijn je geproefd te hebben en ik ga nog snel naar de winkel voor een extra voorraad.

Alle bieren die ik proef en bespreek vind je op mijn instagrampagina van Hops&Food.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.