Tour de Kempen, een reis met Kempense bieren voor KWB Geel Holven.

De KWB afdeling van Holven in Geel geeft elk jaar het eerste weekend van mei een bierproefavond voor leden en sympathisanten. Toevallig woon ik in Holven en toevallig ben ik sinds enkele jaren lid van de KWB.
Deze bierproefavond stond eigenlijk al gepland voor 2020, maar door gekende omstandigheden is deze 2 keer uitgesteld.

Vorige week was het dan eindelijk zo ver en mocht ik voor een enthousiast publiek van 32 aanwezigen in totaal 8 Kempense bieren voorstellen in de parochiezaal.

Beginnen met Vliet Amber, het nieuwste bier van Huisbrouwerij de Vliet uit Geel, winnaar van beste Belgische Amberbier van België op de World Beer Awards 2021. Vliet Amber is een Speciale Belge-bier, fruitig, met karameltoetsen en een fijne bitterheid.

Van Geel naar de Toeristentoren in Herentals is maar een kleine reis. Brouwerij Leysen brouwt met Torenwachter het huisbier van de Toeristentoren. Een blond bier met dennenextract, dat hadden de deelnemers nog niet eerder geproefd.

Verder naar Arendonk, het dorp van de tallorenlekkers waar Brouwerij de Keikop brouwt. Met hun Keikop Weizen brengen ze een eigen interpretatie van het bekende Beierse weizenbier, omdat ze al eens graag op skireis gaan en daar dan tijdens de après-ski Weizen drinken.

In Mol zitten de natuurlievende bierbrouwende vrienden van Beer4Nature. Ondertussen hebben ze al een aantal bieren op de markt losgelaten en Hert was hun eerste boreling. Blond, fris en kruidig door de toevoeging van gember tijdens het brouwen. Met de winst van de verkoop koopt Beer4Nature bossen aan om ze opnieuw open te stellen voor wandelaars.

Na een deugddoende pauze met boterhammen met kaas of kipkap staan we terug in Geel. Er was een primeur beloofd met een nieuw Holvens bier.

Op anderhalve kilometer van de parochiezaal is sinds een paar maanden bierfirma Schwalbe gevestigd. De brouwer is hevige voetbalfan en actief in de supportersvereniging van K. Lyra-Lierse en bierliefhebber.
Met Lichtmast 2022 brouwde hij een saison met gember en bergamot. Lekker dorstlessend en pittig kruidig.
Dit bier werd gecombineerd met een praline van gember en limoen van bij Chocolaterie Puur. De gember is licht aanwezig in de praline maar komt helemaal tot uiting eens gecombineerd met een slok van de Lichtmast. De praline licht bij wijze van spreken op.

Bier en sport, het zat al verweven bij Lichtmast en wordt verder doorgetrokken bij de Geelse Beer.
Het recept van de Geelse Beer komt van de Meerhoutse gasten van Brouwerij Hoppug en leveren een exotisch fruitig bitter bier af en kan gecatalogeerd worden als een IPA.
De Geelse Beren zijn een aantal vrienden die sinds een paar jaar met de Geelse Beer Run een loopevenement organiseren voor het goede doel en de Geelse Beer als extra bron van inkomsten.

Zelf loop ik ook elke jaar mee en kijk elk jaar uit naar de nieuwe versie van de Geelse Beer aangezien het recept jaarlijks een beetje aangepast wordt.
Wat een heerljke combinatie: bier drinken voor het goede doel!

In Balen brouwt Norman Sterkens al jaren met Noordster zijn bieren Norman en Lusja. Voor de geboorte in de familie vroegen de aanstaande ouders en koffieliefhebbers om een koffiebier te brouwen.
Na het nodige experimenteren werd Jack’s Coffee was geboren, samen met de kleine Jack. Aanvankelijk was het de bedoeling om het bier éénmalig op kleine schaal te brouwen maar de respons was groot genoeg om het in het groot te brouwen. Zo groot zelfs dat het nog een tweede keer werd gebrouwen. Nu zal je echter heel goed moeten zoeken want wij hadden de allerlaatste doos.

Ook dit bier kreeg een praline mee van Puur met koffie en bittere chocolade.

Afsluiten moet je doen met een knaller. Brouwerij ’t Drankorgel uit Mol heeft een vast gamma van verschillende Valse Paterkes. Sinds 2019 brengt Ivan Geudens limited editions uit in 75cl flessen. Deze eerste keer werd Vals Paterke Dubbel, een donker bier met koffie van De Maan, gelagerd op een vat van Ben Nevis whisky. Het vat was in de whiskystokerij in gebruik van 1972 tot 2019, en heeft zo 47 jaar tijd gehad om doordrenkt te worden met single malt whisky.
De whisky is heel waarneembaar in de geur, terwijl in de smaak het hout op de voorgrond staat en het bier een friszurige toets meegeeft samen met een intense afdronk.

Na afloop waren de aanwezigen het eens dat de Kempen een grote variëteit aan bieren te bieden heeft.

Wil je voor je vereniging ook een bierproefavond met lekkere bieren doorspekt met een deskundige uitleg over bier, neem dan gerust contact op voor een offerte op maat via het contactformulier.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.