Geproefd in mei: over stoeten, straffe poezen en binken.

Mei is traditioneel een maand dat er overal ter lande stoeten en processies uitgaan. Sinds een aantal jaar hebben sommige stoeten ook hun eigen bier, reden genoeg dus om die te (her)proeven.

Het eerste bier moest geproefd worden; daar kan ik als geboren en getogen Gelenaar niet aan voorbij:

Zeunt, Huisbrouwerij De Vliet iov Zeuntcomité Geel, Geel
Zeunt is het Geelse dialect voor ‘zonde’ en staat voor dat het zonde is dat de Ierse Koning inGeel lang geleden zijn dochter Dimpna onthoofdde omdat ze weigerde met hem trouwen na het overlijden van zijn vrouw.
Op zondag 15 mei ging na 2 jaar vertraging de 5-jaarlijkse Sint-Dimpna ommegang weer uit.
Deze fles was eigenlijk gebrouwen voor de editie van 2020 maar die werd door gekende omstandigheden uitgesteld. Het etiket van het bier is dan ook aangepast voor de ommegang.

Ofwel loop je als Gelenaar mee in de ommegang, of je gaat kijken. Een andere keuze als inwoner van Geel heb je niet.

Het recept is van Huisbrouwerij de Vliet en het bier wordt gebrouwen bij De Proefbrouwerij in opdracht van het Zeuntcomité, dit is hét Geelse stadsbier.
Strogeel van kleur met een romige schuimkraag en moutige geuren. De mout komt terug in de smaak gecombineerd met een friszure toetsen van citrus en een licht zoetje. De afdronk is bitterzoet.

Reus, Bieren Cabardouche, Borgerhout
Al meer dan 300 jaar heeft Borgerhout een traditie van de Reuskensstoet die jaarlijks in september uitgaat met verschillende Reuzen.
Om dit jaarljkse feest mee te ondersteunen brouwen ze bij Cabardouche het Reus-bier, waarbij per verkocht flesje er een deeltje van de opbrengst naar de werking van de stoetwerking.
Helder koperblond van kleur met veel wit schuim. De smaak is pittig bitter, gistig en fruitig van het gebruikte Brewers Gold-hop.

Bink Blond, Brouwerij Kerkom, Sint-Truiden

Bink: man/kerel/schavuit/stoerdoener, inwoner van Sint-Truiden.
Blonde Bink: pittig hoppig bier met een droge afdronk en lekker dorstlessend van Brouwerij Kerkom uit Sint-Truiden, en maar 5,5%.
De brouwerij bestond al van 1878 tot ze Jean Clerinx in 1968 noodgedwongen de deuren sloot door de grote concurrentie met streekgenoot Alken, maar werd terug opgestart in 1988, opnieuw door Jean Clerinx na zijn pensioen bij Alken. De Bink blond was het eerste bier van de heropgerichte brouwerij.
In 1999 nam Marc Limet de brouwerij over omdat er geen opvolging in de familie gevonden werd.

De Poes Foncée – Whiskey Infused, Brouwerij De Poes, Tielt
Whiskey infused bieren zijn al een tijdje niet meer weg te denken uit de bierwereld.
Nieuw is wel dat voor dit bier zowel een Belgische én een Ierse whiskey gebruikt worden.
Helderbruin van kleur met een licht bruine schuimkraag en geurend naar mouten; caramel en een vleugje whiskey.
Een rijk mondgevoel, zoete carameltoetsen gecombineerd met een lichte kruidigheid en een subtiele whiskeysmaak. De afdronk is licht zoet maar zeker niet plakkerig.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.