St Bernardus Abt 12 vs Westvleteren 12: de grote blinde proeftest!

Het stond al lang eens op mijn planning om te doen: kan je een St. Bernardus Abt 12 van een Westvleteren 12 onderscheiden?
De reden: Er wordt dikwijls beweerd dat de Abt 12 en de Westvleteren 12 hetzelfde bier zijn, Er wordt dikwijls beweerd dat de Abt 12 en de Westvleteren 12 hetzelfde bier zijn, maar zijn ze dat ook en kan je ze uit uit elkaar houden als je ze blind proeft naast elkaar?

Zijn de 2 bieren dan identiek? Nee en een beetje ja.
Eerst even wat geschiedenis: in 1946 vragen de trappisten van Westvleteren aan de toenmalige eigenaar van St Bernardus om hun trappistenbieren te commercialiseren en te brouwen onder licentie. De licentie werd verleend voor 30 jaar en in 1962 nog eens verlengd voor 20 jaar. In 1992 richtten de Trappisten hun “Authentic Trappist Beer” merk op en gaan de paters hun bier zelf brouwen.

Het originele recept blijft echter ook bij St Bernardus en het bier wordt vanaf dan gecommercialiseerd als de Abt 12 en worden de 2 bieren naast elkaar verkocht. Ondertussen zijn er kleine aanpassingen gedaan aan het recept, zowel bij de paters als bij St Bernardus. Het Westvleteren bier gebruikt ondertussen de giststam van Westmalle én leidingwater als brouwwater terwijl de Abt 12 nog steeds de originele gist gebruikt en bronwater gebruikt.

Flesje Bernardus Abt 12 en een flesje Westvleteren 12

De test ging als volgt: samen met mijn vader kregen we elk 2 dezelfde glazen, eentje werd door de ingieter gemarkeerd om het verschil te weten en we proefden de 2 bieren naast elkaar, beide op keldertemperatuur. Samen met een glas water om de smaken opnieuw te neutraliseren.

Beiden konden we zowel de Abt 12 als de Westvleteren aanduiden uit de 2 glazen.

de proefnotities: de schuimkraag van de Abt 12 was iets minder, maar de geur is ùeer uitgesproken met veel chocolade in de neus. De Westvleteren heeft dan net iets meer mouten en is zachter in de geur.

De smaak van de Westvleteren is vonden we beide voller in de mond.

Beide bieren zijn complex met een zoete aanzet, mouten en fruitig van gedroogd donker fruit, toetsen van chocolade met een zachtbittere afdronk.

Is Westvleteren nu een beter bier? Het is misschien de mythe die er rond hangt, maar beide bieren zijn top.

Hoe kan je nu die befaamde Westvleteren bestellen?
Via de website van de paters kan je het bier bestellen en ofwel maak je er een daguitstap van om je bakken te gaan ophalen, of je laat ze thuis leveren.
Is een bak te veel dan kan je in het nabijgelegen winkeltje aan de abdij de flesjes los kopen.
Een derde optie is om in de buurt op zoek te gaan bij de grotere drankenhandels, zij verkopen meestal ook wel flesjes maar aan woekerprijzen. Denk aan 5x de prijs die je betaalt aan de abdij.
Eigenlijk mag dit zelfs niet want bij aankoop van het bier verklaar je ook ineens dat het bier voor eigen consumptie is en niet doorverkocht mag worden.

St Bernardus is gelukkig veel makkelijker om te verkrijgen en minstens even lekker.
Leuk detail: het etiket van elk 1000ste flesje heeft een knipogende man op het flesje.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.