Geproefd in september: kampvuurmomenten, mannen met baarden, XVII en recuperatie is belangrijk!

Marshmellow Stout, Totem Beer, Evergem
Stoutbieren krijgen altijd een speciaal plaatsje in mijn bierhart. Imperial Stouts misschien zelfs nog meer.
Pikzwart van kleur en een dikke mokkakleurige romige schuimkraag. De geur is zoet, chocolade en een beetje gebrandheid. Bij het inschenken merk je de viscositeit:
heel stroperig. De smaak is zoet met vanille en chocolade gecombineerd met geroosterde toetsen en dat kleine zweempje van marshmallows en veel alcoholwarmte.
Maar pas op, het alcoholpercentage van 12% is gevaarlijk verstopt.
Eigenlijk is dit gewoon een dessert in een glas waarbij je gemakkelijk van kan genieten.
Wil je hier toch een passend recept bij probeer dan dit eens.
Gebruik een aluminiumschaal (voor op de bbq) of een overschotel en vul ze met marshmallows en bestrooi met chocolade callets en rood fruit. Zet op de bbq of in de oven op 180 graden en laat de marshmallows zacht worden en de chocolade smelten.
Serveer een goeie schep per persoon met optioneel een bolletje mokkaijs. Hemels!

Wil je meer zien over het brouwproces dan is het Youtubekanaal van Totem zeker een aanrader. Liesbeth heeft tal van filmpjes over hoe Totem brouwt.

Jacobin’s Foeder nr 17, Brouwerij Omer Vander Ghinste, Bellegem

Meestal geven brouwerijen de nodige ruchtbaarheid als ze een speciaal bier op de markt brengen. Soms worden er pareltjes gelanceerd zonder al te veel toeters en bellen in marketingland.
Jacobin’s Foeder nr 17 is zo’n pareltje dat al in maart 2022 op de wereld werd losgelaten.
De Jacobins bieren worden normaal gezien 18 maanden gerijpt op eikenhouten foeders. De lambiek in Foeder 17 mocht maar liefst 6 jaar blijven rijpen en kreeg een nadien nog een hergisting op fles mee.
Het resultaat is een helder robijnrood bier van kleur, fris zurig met toetsen van rood fruit en veel hout en een droge afdronk.
Er zijn maar 8000 flessen gevuld, maar bij de betere drankenhandels kan je vast nog wel een fles op de kop tikken.

Bidon Recup, Brouwerij Broeder Jacob, Wezemaal
Als je mij persoonlijk kent, weet je misschien dat ik een fanatiek loper ben en momenteel train voor mijn eerste volledige marathon.
Een recuperatiedrank na een zware training die ook nog eens lekker is en extra vitaminen en proteïnen bevat is helemaal mijn ding.
Het eerste alcoholvrije bier van Broeder Jacob is het kleine broertje van het pilsbier Bidon.
Deze Bidon Recup is naast alcoholvrij (0.3% is volgens Belgische wetgeving alcoholvrij) ook nog eens vegan én glutenvrij.
Het tweede deel van het bier “Recup” duidt op toevoeging van extra vitamines B5 en B12, en proteïnen wat maakt dat je het bier kan gebruiken als recuperatiedrank na het sporten.
Helder blond van kleur met een witte schuimkraag. De geur is fruitig van exotisch fruit en dat wordt doorgetrokken in de smaak. De gebruikte hoppen zorgen voor de nodige bitterheid en exotisch fruit gecombineerd met wat moutigheid.

Barbe Rufa, Brouwerij Verhaeghe, Vichte.

Helder amberkleurig van kleur met een stevige schuimkraag, een zuurtje van van de gebruikte tarwe als opener, veel noties van rood fruit en een lichte zoetigheid van karamel als afdronk.

De naam “Barbe” verwijst naar de oude Luikse brouwerij “Barbe d’Or”.
Brouwerij Barbe d’Or was een middeleeuwse brouwerij in de historische binnenstad van Luik en was eigendom van de familie de Romsée, een oude Luikse familie waarvan het wapenschild een onderdeel uitmaakt van het logo voor de “Barbe” bieren.

Een overzicht van alle bieren die ik proef en bespreek vind je op mijn Instagram-pagina van Hops&Food

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.