Geproefd in oktober: winterbieren, lambiek en geuze.

Winterbieren in oktober? Je kan niet voorbereid genoeg zijn. En winterbieren zijn er gelukkig in allerlei verschillende vormen. Lees en drink je mee? Laat de winter maar komen.

Vals Paterke Winter, Brouwerij ’t Drankorgel, Mol
Er zijn ondertussen al heel wat versies van Vals Paterke gepasseerd, en de wintereditie is voorlopig een eenmalig brouwsel dat beschikbaar werd einde 2021, maar de brouwer heeft nog een kleine voorraad staan voor de lekkerbekken.
De basis is het Vals Paterke Dubbel, maar dan met meer kruiden, extra kandijsuiker en meer mouten voor een vollere smaak. Het bier is donker robijnrood/bruin met een stevige beige schuimkraag. Kruidig in de neus met wat koffie en gebrandheid.
Dat wordt zeker doorgetrokken in de smaak, met de nodige kruidigheid, vol en zoet met gebrande toetsen.

Hiver, Brasserie Bertinchamps, Gembloux
Met de zachte temperaturen van de laatste dagen is een winterbier misschien nog niet aan de orde maar daar trek ik me niets van aan.
Net zoals dit winterbier geen donker en plakkerig zoet bier is zoals er al zoveel te vinden zijn. Helder amberkleurig met een romige schuimkraag en een kruidige neus. Veel koolzuur in de mond, kruidig van zoethout en drop gecombineerd met een fijne fruitige bitterheid en een romig mondgevoel.
Met 8% alc vol is de alcoholwarmte duidelijk merkbaar.

Winterlambiek, Oud Beersel, Beersel

De geuzestekerij in Beersel was op sterven na dood omdat de laatste eigenaar geen opvolging had. Maar dat in 2003 was buiten Gert Christaens gerekend die als grote liefhebber van het bier besloot om de brouwerij een doorstart te geven, zonder enig benul van brouwen. Daarvoor volgde hij de nodige cursussen om zich te bekwamen tot brouwer.
Deze Winterlambiek is geïnfuseerd met verse dennentoppen.
Helder koperblond van kleur met een stevige witte schuimkraag. Fris zuur met een zweempje van den, maar niet overheersend. Lekker kruidig en droog in afdronk.

Brett-Elle, Lambiek Fabriek, Sint-Pieters-Leeuw
Lambiek Fabriek is één van de nieuwe lambiekbrouwerijen en geuzestekers in het Belgische bierlandschap. In het begin kochten ze lambiekbieren van andere brouwerijen om het zo hun eigen geuzes te steken. Naarmate hun geuzebieren populairder worden en de vraag groter, werd het ook moeilijker om nog lambiek te kopen. Daarom dat ze dan met succes. de stap wagen van geuzesteker naar volwaardige lambiekbrouwer.
Deze Brett-Elle is een oude geuze uit het boekje, met een blend van lambiekbieren van verschillende jaargangen. Stroblond van kleur met de geur van putteke, en in de smaak zure appel met een beetje hooi en een superdroge afdronk.

Alle geproefde bieren die ik bespreek vind je op mijn Instagrampagina.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.