Champagneschaarste in de warenhuizen! Belgische Brut bieren to the rescue.

on

Vanmorgen trok volgend nieuwsbericht mijn aandacht: “Tekort aan champagne treft ook Belgische supermarkten, en er is weinig hoop op beterschap tegen de feestdagen“. En dat is misschien niet eens slecht nieuws en tijd om over te schakelen naar brut bieren, onze Belgische tegenhanger van champagne.

Brut bieren zijn namelijk de champagne onder de bieren, sommige worden net zoals champagne na het brouwen en voorlopige botteling hergist op fles met het verwijderen van de gist die verloopt via manuele dégorgement.

Onbekend is onbemind? Misschien koop je wel onbewust champagne of cava als standaard aperitief omdat je dat altijd drinkt. Brut bieren hebben echter even veel klasse en smaak als hun Franse wijntegenhangers én je verrast je gasten op een origineel aperitief. Win win dus.

Hierbij een klein – onvolledig overzicht – van enkele bekende brut bieren welke de overgang van oud naar nieuw nét dat beetje lekkerder kunnen maken, beschikbaar in de betere bierhandels.

Met welk bier ga jij vieren?

Brouwerij Malheur/De Landtsheer was in 2000 de eerste brouwerij met hun Malheur Brut op de méthode champenoise te produceren.

Fruitig van smaak, heel erg prikkelend in de mond, een milde bitterheid en een droge afdronk.

Champagnehuis Veuve Cliquot daagde de brouwerij zelfs voor de rechtbank met het verbod om het bier als champagnebier te vernoemen, omdat de benaming champagne een wettelijk beschermd product is. De brouwerij stond recht in hun schoenen aangezien “Brut” geen beschermde benaming is, maar gratis reclame was het zeker.

Dame Jeanne uit Brasschaat heeft met Brut sur Lie, Brut d’Anvers en Brut d’Anvers Rozat 3 brutbieren in het gamma, volledig via de méthode champenoise.

Brut sur Lie is fruitig bitter, licht zoet een een licht hopbittere nasmaak.

Brut d’Anvers is droog, fruitig en fris. met fruitige citrustoetsen en een aangename bittere afdronk.

Bij Brut d’Anvers Rozat worden er krieken gebruikt welke het bier een rozige schijn meegeeft met zoetzure toetsen van rood fruit.

Sinds een paar jaar zijn er ook versies met calvados, bourbon en cognac oak finish via een speciaal procédé waarbij een lange eiken kurk in de fles hangt om zo de smaak langzaam af te geven

DeuS Brut de Flandres van brouwerij Bosteels is al sinds 2002 op de markt, en wordt ook vervaardigd via de méthode champenoise.

Na het brouwen vertrekt het bier uit Buggenhout naar Frankrijk om daar het gistingsprocédé te doorlopen

Floraal van smaak met kruidige aroma’s en toetsen van citrus.

Sinds 2020 verkrijgbaar is Brut Nature van brouwerij Omer Vanderghinste een brut bier met onder andere 5 verschillende hoppen en een hergisting met wilde gist, wat voor een fijne smaakbeleving zorgt.

Fruitig van smaak, hoppig door het gebruik van 5 hopsoorten en een lichte zurigheid afkomstig van de brettgisten. Het bier kan je gemakkelijk nog 5 jaar laten rijpen in je kelder als je meerdere flessen koopt en er kan afblijven. Nieuw in 2022 is dat je een box kan kopen met zowel de 2021 als de 2022 versies en zo de veroudering en smaakevolutie van het bier naast elkaar kan proeven.

“Brut” van Brouwerij De Vlier presenteert zichzelf als een echt feestbier. Ideaal voor het aperitief of gelegenheden die om bubbels vragen. Een bier met mooie frisse zuren door een complex gistingsproces. De hergisting met champagnegist zorgt voor een sterke koolzuurparel en een volle smaak.

Met smaakevolutie, niet gefilterd en ongepasteuriseerd. De uitstekende gezel bij een feestelijke gebeurtenis.

Viva Extra Brut is een relatief nieuw bier en noem het gerust “the best of both worlds”, dit hybridebier waarbij bière brut wordt gecombineerd met Chardonnaydruiven. Voeg daarbij wijngist, champagnegist en in totaal 3 fermentaties.
Helder goudblond en een witte schuimkraag, fruitige toetsen waarbij de lichte bitterheid van het champagnebier goed samengaan met de druiven.De afdronk is is zacht en heeft een vinieus karakter.
Als er nog een aperitief nodig is deze nazomer, ik heb het mijne gevonden.

Geen brut bier, maar even toepasselijk is Avec les Bons Voeux van Brasserie Dupont uit Tourpes. Het bier was vanaf 1970 bedoeld als nieuwjaarsgeschenk van de brouwerij aan de goede klanten, en werd niet verkocht. Omdat de vraag naar dit exclusieve bier zo groot werd is er nadien beslist om het ook commercieel te gaan brouwen. Eerst in kleine oplages met reservaties, maar nu is het bier het jaar rond beschikbaar.

Pittig van smaak, hoppig met tonen van pompelmoes en een droge bittere afdronk.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.