Zeunt, Geels dialect voor zonde. Zonde dat het hoofd van de Ierse prinses Dimpna van haar romp werd gescheiden in Geel door haar vader, na haar weigering om met hem te trouwen aan het einde van de 7de eeuw.
Elke rasechte Gelenaar kent het Zeunbier van het Zeuntcomité.
Het bier werd voor de eerste keer gebrouwen voor de 5-jaarlijkse Sint-Dimpna Ommegang van 2000 op vraag van het Sint-Dimpnacomité. Het recept is uit handen van Jul Molenberghs van Huisbrouwerij De Vliet uit Geel. Jul kan aanzien worden als de Kempische godfather van de hobby-bierbrouwers.
Eigenlijk was het de bedoeling om het bier éénmalig te brouwen voor de dag van de ommegang, maar de grote vraag én de positieve feedback zorgde ervoor dat er al snel een nieuwe batch gebrouwen werd en permanent beschikbaar werd.
In 2005, bij de volgende Sint-Dimpna Ommegang werd dan ook het Zeuntcomité opgericht ter promotie van het bier en later voor aanverwante producten zoals Zeuntkaas, Zeuntbrood en andere die in de loop der jaren het Zeuntgamma vervoegd hebben.




Nu was het de bedoeling om in 2020 het 20-jarige bestaan van het Zeuntbier te vieren met een destillaat van het bier dat een jaar op eiken vat had mogen rijpen, met de hulp van Sterkstokers uit Sint-Lenaarts die het destilleren verzorgden.
Echter kwam corona om de hoek loeren en het rijpen duurde daardoor maar liefst 3 jaar en een paar maanden.
Technisch gezien kon het een whiskey worden door de lange rijpingstijd op eiken vat, ware het niet dat het hier gaat om het destillaat van het originele Zeuntbier met niet enkel graan maar ook hop aanwezig is in het basisrecept. De lange rijping heeft ervoor gezorgd dat Zeunt 45 heel zacht is van smaak, met toetsen van caramel en vanille en een licht bittere nasmaak.
De box omvat een flesje Zeunt 45, een flesje Zeunt en een mooi degustatieglaasje en gelimiteerd op slechts 500 flessen.