Geluisterd en geproefd in juni: bierpodcasts!

Sinds een tijdje wandel ik rond met draadloze oortjes tijdens mijn middagwandelingen om naar podcasts te luisteren. Nu zijn er veel podcasts over bier te vinden, maar de 2 bekendste in het Nederlands in het Vlaamse landschap zijn Belachelijk Lekker en Bierklap. Beiden hebben een iets andere insteek waarbij Belachelijk Lekker telkens een volledige aflevering met een centrale gast, terwijl Bierklap naast een centrale gast ook dieper ingaat op stukken van het brouwproces, biernieuws en meer. Alle geproefde bieren in deze ‘geproefd in ..’ zijn bieren van brouwerijen die te gast waren in één van de voorbije podcasts. Veel luister- en proefplezier.

Oesterstout, Scheldebrouwerij, Hoogstraten, 8,5%

De Scheldebrouwerij is geen onbekende in het Belgische bierlandschap, zelfs al zijn de eigenaars van Nederlandse origine. Toen de brouwerij wegens uitbreidingsplannen op zoek moest vonden ze een nieuwe locatie aan de andere kant van de grens.
Deze Oesterstout zit al lang in het gamma. Pikzwart en een rijkelijke romige mokkakleurige schuimkraag met chocolade in de geur. Een combinatie van gebrande koffiebitterheid en een zoete toets van chocolade en karamel die gecounterd wordt door ziltigheid van zeekraal die de oesterschelpen van het originele recept vervangen.
Een ietwat droge en bittere afdronk sluit het bier af.
Sinds kort hebben alle bieren een nieuw eigentijds jasje gekregen met opvallende en kleurrijke etiketten.

Desideer, Brouwerij De Bock, Beveren, 9.2%
Desideer is een stevig donkerbruin bier met een cappucinoachtige schuimkraag.
Zoetigheid in de geur van karamel met wat geroosterde toetsen.
Dat wordt doorgetrokken in de smaak waarbij de zoetigheid van melkchocolade en gebrande bitterheid elkaar goed in evenwicht houden.
Het bier Desideer is een ode aan de grootvader van één van de brouwers.
Sinds 2024 is Brouwerij De Bock effectief ook een brouwerij in Beveren.
De eigenaars van Brouwerij De Bock zijn ook de drijvende krachten achter de bierpodcast Bierklap. Die staat nu even op een lager pitje door de opening van hun brouwerij, maar je kan alle afleveringen herbeluisteren via je favoriete podcast-platformen.

Tietje, Brouwerij De Leite, Gullegem, 7,5%

Tietje is een bier dat de stichting Beautiful after breast cancer ondersteunt en wordt tegenwoordig bij De Leite gebrouwen en mee in de markt gezet samen met de andere bieren van De Leite.

Strogeel en licht gesluierd van kleur met een witte romige schuimkraag. Een kruidige geur met toetsen van appelsienzeste. Pittige bitterheid in de smaak gecombineerd met, fruitigheid van citrus en ietwat moutige tonen met een bitterzoete afdronk en een romig mondgevoel.

Boerenerf Oude Gueuze 2023-1, Boerenerf, Huizingen, 7%

Van mijn erf!
Al veel gehoord van Boerenerf als jonge nieuwe gueuzesteker. En het stelt zeker niet teleur. Senne Eylenbosch blaast zijn oude familietraditie terug leven in door in de ouderlijke hoeve terug lambiek te gaan blenden tot geuzes. Samen met zijn partner in crime Vincent Alluin gaan ze ook op zoek naar nieuwe smaken door verschillende fruitsoorten te macereren of cider te gebruiken.
Deze Oude Gueuze is een blend van maar liefst 2 verschillende vaten, afkomstig van 4 verschillende brouwsels.
Redelijk wat zuren, wel gebalanceerd, citrus, weinig stalgeur, beetje groene appel, de zurigheid blijft lang in de keel kleven.
Zeker een geuzesteker om te (blijven) ontdekken.

Alle geproefde en beschreven bieren kan je vinden op de Instagram en Tiktok pagina’s van Hops&Food.