Geproefd in juli: dubbel feest, een knaller van een verrassingsaanval en een bucket list afvinken.

in juli was het vakantie en genoot ik van Oostenrijkse bieren op verplaatsing, maar dat is niet mijn core business natuurlijk. Gelukkig was er ook tijd om een paar bieren te proeven én te bespreken.

Beginnen met een feestje voor 10 jaar Vals Paterke.
Vals Paterke Grand Cru, microbrouwerij ’t Drankorgel, Mol
10 jaar geleden debuteerde Ivan Geudens met zijn bierfirma ‘t Drankorgel met een Vals Paterke.
Ondertussen is het een officiële microbrouwerij en is het gamma uitgebreid met nog meer Valse Paters. Om die mijlpaal te vieren is er nu Vals Paterke Grand Cru gebrouwen. Dat werd een tijdje geleden al gevierd met een goed feestje met de lancering van het nieuwe bier.

Koperblond van kleur met een volle schuimkraag en moutige geur. Een romige mondgevoel waarbij de alcoholwarmte van de 10% alc vol goed merkbaar is. De smaak is kruidig en zoet met toch een fijne gebalanceerde bitterheid gecombineerd met granige toetsen met een bitterzoete afdronk.
Op naar 20 jaar!

In Brussel zaten ze bij Brasserie de la Senne al aan die 20 jaar.
Zinne des Flandres, Brasserie de la Senne collab Brasserie Thiriez, Brussel / Esquelbecq (Frankrijk)
20 jaar geleden markeerde het Zinnebir van Brasserie de la Senne de start van een groot avontuur en de revival van Brusselse brouwerijen. Het bier is al die tijd het vlaggenschip van de brouwerij gebleven.
Voor 20 jaar Zinnebir werden met 3 bevriende brouwerijen nieuwe versies van het bier gemaakt.
Deze versie samen met het Franse Brasserie Thiriez blijft redelijk trouw aan het origineel met de goudgele kleur, de pittige hopbitterheid en floraal moutig.
Op naar nog 20 jaar 😉!

Take a Polar Bear Plunge Brut IPA, Brouwerij The Musketeers, Sint-Gilis-Waas
Ich möchte ein Eisbär sein im kalten Polar!
Een supercleane goudgele kleur met fijn witparelend schuim en een fruitige geur van wit steenfruit, perzik. Het bier is heel sprankelend in de mond, droog en fruitig met toetsen van limoen en een fijnbittere afdronk.
De brut-toevoeging komt van een speciaal geselecteerde gist die alle vergistbare suikers omzet en zorgt voor een droge afdronk.
Ook dit bier is onderdeel van de ‘bucket list-serie’ waarbij de bucket list wensen van de brouwers omgezet worden in éénmalige echte bieren.
Wat staat er nog op jou bucket list?

Tora Tora , Struise Brouwers in samenwerking met Holy Beer House, Oostvleteren/Woesten
Tora Tora is Japans voor verrassingsaanval.
Een aanval op de smaakpapillen is het zeker, maar dan in de goede manier.
Een bom van een bier met een alcoholpercentage van maar liefst 18% alc vol en 2 jaar gerijpt op genevervaten. Daarvoor zorgde Holy Beer House, die naam maakt met Barrel Aged gerijpte bieren.
Het inschenken zorgt voor weinig schuim, te wijten aan de jarenlange barrel aging. Een karamelbruine kleur, licht gesluierd met een fruitige maar scherp alcoholische geur van de jenever. Een overheersend zoete smaak van gedroogd donker fruit gcombineerd met karamel en een scherpe afdronk van genever.
Verwacht een intense smaakbeleving waarbij het hoge alcoholpercentage toch goed verborgen blijft.
Een bier om zeker niet te koud te serveren en langzaamaan te laten opwarmen tot kamertemperatuur om alle complexe lagen te ontdekken.

Benieuwd naar de andere bieren die ik proef, kijk dan even op de Instagram van Hops&Food.

Geproefd in juni gemist? ook dat vind je hier.

2 Comments

  1. Nele Van Rompaey schreef:

    Afgelopen weekend hadden we Hops&Food geboekt om bij ons thuis een bierdegustatie te komen geven naar aanleiding van de verjaardagen van mijn broers. Het werd een superleuke avond vol met verrassende/excentrieke smaken en combinaties van eten en bier. Nooit gedacht dat bier zoveel te bieden heeft. De vakkundige uitleg door Bert bij elke gang maakte het plaatje compleet!

    Zeer professioneel gebracht, een aanrader ten top! Bedankt Bert!

    1. Bert Vangeel schreef:

      Bedankt! Het was fijn om jullie nieuwe bieren te laten ontdekken, nieuwe favorieten op jullie lijstje te mogen zetten en laten zien dat het juiste bier bij het juiste gerecht nét die extra meerwaarde geeft.

Comments are closed.