Geproefd in februari: straffe streekbieren

Met België bierland in het achterhoofd en de vele lokale brouwerijen en bierfirma’s is er een weelde aan streekbieren die de moeite waard zijn om te ontdekken. Straffe streekbieren is – niet toevallig – ook een Facebookgroep met bierliefhebbers waar ik regelmatig een bier post.

Stanneman Nada, Brouwerij Stanneman, Herselt, 0,5%
Februari is ten einde, en dus ook Tournée Minérale, maar een alcoholvrije toptip is deze Nada van Stanneman uit Herselt. Naast de Nada heeft Stanneman ook een gamma van een bruin bier, een blond bier en hun extra sterk bier, de Silent Killer.
Het onlangs gelanceerde alcoholvrije bier van de brouwerij is een schot in de roos.
De Nada slaat enkel op het zo goed als geen alcohol maar door het gebruik van veel aromahoppen zit ie boordevol smaak en vloeit lekker bitter uit. Genoeg mondgevoel, zonder het waterachtige gevoel dat soms merkbaar is bij alcholvrije bieren.

Weldse Bok, Brouwerij Het Nest voor De Weldse Bokken, Weelde, 8%
Hup met de geit!
Weldse bok uit Weelde is een helder koperblond bier met een witte compacte schuimkraag met een fruitige citrusgeur. Direct een heel romig mondgevoel en een pittige kruidigheid die opvalt. Bitterzoet met veel hopbitter, fruitigheid van roze pompelmoes. Veel bitterheid in de afdronk.
Het bier wordt gebrouwen bij Het Nest voor De Weldse Bokken, een carnavalsvereniging. Toch willen ze het bier niet reduceren tot slechts een ‘carnavalsbier’. Het is in de eerste plaats bier dat gebrouwen is door de vriendengroep De Weldse Bokken en dat het ganse jaar verkrijgbaar zal zijn, niet alleen tijdens de carnavalsperiode. Alaaf!

Grobbendonkse Tripel, Brouwerij Het Nest iov Bierhandel Willems & Zoon, Grobbendonk, 8%

Een bierhandel verkoopt bieren, nogal logisch. Maar deze bierhandel heeft zijn eigen bier om te verkopen. De Grobbendonkse Tripel wordt door Het Nest gebrouwen voor Bierhandel Willems en zoon.

Goudblond van kleur met een medium schuimkraag. Mouten in de geur gecombineerd met rokerige toetsen. In de smaak staat bitterheid centraal met fruitigheid van citrus, kruidig en rokerig, veel koolzuur en romig en een opdrogende afdronk.

Lucky 13, Moesjke Bier, Pelt, 13%
Ladies and Gentlemen, place your bets now!
Lucky 13 van Moesjke bier is een knaller van een bier. 13% alcohol, over een een binnenkomer van formaat gesproken en ook een ferme knipoog naar de naam van het bier.
De bedenker van de Moesjke Bieren is ‘t Frit Pintje, een frituur met meer dan frietjes alleen uit Pelt en wordt met raad bijgestaan door Bierfirma Ultima. Moesjke bieren komen er in veel versies, van blond naar een cherriebier, donker en meer.

Koperblond en helder van kleur met en relatief kleine schuimkraag. Een zoete fruitige geur, in de smaak valt direct de alcoholwarmte en zoete toetsen op. Heel fruitig van gedroogde abrikozen en een zoete afdronk.

Meer straffe streek- en andere bieren ontdekken doe je via de Instagrampagina van Hops&Food of via mijn TikTok-kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *