Geproefd in maart: nieuwe bieren!

In maart was er veel nieuws om te proeven, waaronder een extra bier, 20 jaar vriendschap, een ode aan Jan Ceulemans en bieren die een belletje doen rinkelen.

Veinte, ‘t Hofbrouwerijke iov het Geels GistGenootschap, Geel
Veinte is een verjaardagsbier van het Geels Gistgenootschap, een vriendengroep uit Geel die samen al 20 jaar bier brouwen als hobbybrouwers, puur voor het plezier. Voor hun 20ste verjaardag brengen ze éénmalig een eigen bier uit, gebrouwen door ’t Hofbrouwerijke. Helder koperblond van kleur met een fijnparelende schuimkraag. Fruitig rokerig in de geur, de smokey toets wordt doorgetrokken in de smaak gecombineerd met hoppig fruitig met appelsien en bitterheid van zeste. Benieuwd en wil je het zelf proeven? Er is in totaal 2000 liter gebrouwen en je kan nog altijd bestellen, dus geef even een seintje en we regelen een sixpack. Schol gasten, benieuwd naar 25 en 30!

Who bwewed Wogew Wabbit en Black Spicy Cauldron, Pavlov Brewers, Heusden-Zolder
What’s up, Doc? Beter was misschien de vraag: Who’s the Doc?
Maar het konijn is uit de hoed gekomen, het mysterie is opgelost.
Begin maart werd er plots zonder verdere uitleg een pakket geleverd met 2 bieren van Pavlov Brewers, een nieuwe en onbekende brouwerij ergens in het Limburgse. Navraag naar meer info via Instagram haalde niets uit, behalve dan dat er heel binnenkort antwoorden komen. Welk kreeg ik te horen dat er naast de 2 opgestuurde bieren er nog 2 in de pijplijn zitten.
Tijdens het bierfestival The Beer Experience einde maart werd het duidelijk dat Hilaire Spreuwers, onder andere bekend van Brewmine Tap in Hasselt en zijn restaurant Bitterzoet nu begonnen is met een nieuw project. Bieren brouwen die ergens een belletje doen rinkelen maar met een hoek af.

Who bwewed Wogew Wabbit? is een IPA van 5.3% waarin wortel en curry de hoofdrol spelen.
Een blond bier met een oranje schijn en een schuimkraag die snel verdwijnt met fruitig in de geur.
Er zit een scherpheid in het bier, beetje wrang en redelijk wat bitterheid maar de wortel en curry haal ik er moeilijk uit. Wel is er een romig mondgevoel en een bitterzoete afdronk.

Black Spicy Cauldron, Pavlov Brewers, Heusden-Zolder, 6%
Deze Black Spicy Cauldron is een Dobbelbock – een ietwat vergeten stijl, robijnrood van kleur en een romige schuimkraag met een fruitige geur van sinaasappel.
De spicy uit de titel komt van chilipepers maar is goed gedoseerd en geeft een lichte pittige verwarmende toets zonder te overheersen. Zoete toetsen van karamel en mouten en een beetje chocolade.
2 leuke bier om foodpairings mee te maken.

De titels van de bieren zijn lichtjes geïnspireerd op sprookjes van Disney.
Bieren met een hoek af dus.

Sterke Jan (Childhood Heroes), Bierfirma Schwalbe, Geel, 10,5%

“Ja Jan, gaan! Ze kunnen niet volgen!”
Die legendarische woorden van Rik De Saedeleer tijdens Hongarije-België op het WK 1982 staan in het collectieve geheugen gegrift. Stiekem was dat misschien wel de échte gouden generatie Rode Duivels 😃.

Deze generatie inspireerde Bierfirma Schwalbe tot het maken van zijn ‘Childhood Heroes’ reeks.
Deze Sterke Jan, een eerbetoon aan Jan Ceulemans oftewel De Caje – is een Belgian IPA van maar liefst 10,5%, strogeel en licht gesluierd met een uitbundige schuimkraag.
Fruitig in de neus met lichte moutigheid.
De fruitigheid wordt doorgetrokken in de smaak met pittigheid en bitterheid van pompelmoeszeste. Bitterzoet in de nasmaak met de nodige alcoholwarmte.

Wil je ook als eerste nieuwe bieren ontdekken? Dat kan als crowdfunder – de 12de man – van Bierfirma Schwalbe. Daarbij krijg je een aantal bieren per jaar, en je kan nog altijd meedoen. Alle info op https://www.bierfirma-schwalbe.be

Averbode Extra, Brouwerij Huyghe iov Norbertijnen van Averbode, Melle / Averbode, 4.8%

De Norbertijnen van Averbode en Brouwerij Huyghe werken ondertussen 10 jaar samen en dat verdient een nieuw bier! Het Averbode Extra bier past volledig in de trend van smakelijke bieren met een laag alcoholpercentage. Met slechts 4.8% is het vlot doordrinkbaar en heeft het de gekende Averbode-identiteit die je kent van het bestaande bier. Helder blond van kleur, bloemig en fruitig hoppig, sprankelend in de mond en dorstlessend.
Nieuw op de etiketten is ook het goudgele en blauwe logo met ‘Authentic Norbertine Product’ waarbij alle Norbertijnenabdijen (Grimbergen, Averbode, Postel, Tongerlo, Heverlee) in oktober 2022 een vereniging opgericht hebben met als doel het registreren en beschermen van intellectuele eigendomsrechten verbonden aan de Orde der Reguliere Kanunniken van Prémontré (ook genoemd ‘Orde der Norbertijnen/Norbertinessen’), in het bijzonder het registreren van het collectief merk “Authentic Norbertine Product”.

Zoals altijd kan je alle bieren die ik proef nakijken via instagram of TikTok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *