Geproefd in juni: nieuwe bieren, Luikse wafels en oud bruin.

In juni werden er een paar nieuwe bieren geleverd en meer lekkers geproefd, dus een lekker overzicht.

Enfant Terriple Whisky Infused, Brouwerij De Leite, Oostkamp

Kan je de beste bieren nog beter maken? Yep, als je er goeie whisky aan toevoegt wel 😋
Het Enfant Terriple Whisky Infused van Brouwerij De Leite kreeg een Filliers Whisky-shot.
Helder goudblond van kleur, witte fijnparelende schuimkraag, moutigheid en whisky in de geur, smaak is citrus en een aanwezige hopbitterheid, heel romig in de mond. Moutig en fris gecombineerd met een duidelijke whiskytoets en een lange pittige afdronk.
Een alcoholpercentage van 10% maakt van deze klepper een degustatiebier pur sang om rustig van te genieten.
Filliers, toch vooral bekend van de genevers was de eerste Belgische stokerij was om een 100% Belgische whisky op de markt te brengen.

Ypra, Brouwerij Omer Vander Ghinste, Bellegem
Ypra was het bekendste bier van brouwerij Vermeulen Ieper, totdat ze besloten om in 1976 te stoppen met brouwen van bier.
Nu wordt Ypra opnieuw gebrouwen door Brouwerij Omer Vanderghinste, zij het met een aangepast hedendaags recept.
Het is trouwens geen toeval dat net Omer het bier nieuw leven inblaast. De brouwersfamilies Vander Ghinste en Vermeulen zijn sterk met elkaar verwant. Edouard Vermeulen van modehuis Natan en de 4de generatie Omer zijn neven van elkaar. Samen hebben ze dit project op poten gezet en het design is in handen van Edouard, wat te merken is.
Het bier is helder blond van kleur, met een ietwat kleine schuimkraag. Fruitig en zeste van pompelmoes in de geur en romig in de mond. De smaak is uitgesproken fruitig, pittig bitter met de nodige hoptoetsen, veel citrus van pompelmoes en sinaas. Een alcoholgehalte van 6% ABV maakt van dit bier een frisse dorstlesser voor deze zwoele zomeravonden.

Gaufrée, Brasserie {C}, Luik

Stop, waffle time!
Gaufrée is een bier van de Luikse Brasserie {C} en heeft als speciaal ingrediënt echte Luikse wafels van la Maison Massin.
Geen schuim tijdens het inschenken, maar dat heeft te maken met de vettigheid van de Luikse wafels die de schuimvorming afbreekt. Een heldere koperblonde kleur met een, kruidige geur met een duidelijke hint van kaneel. Zo goed als geen koolzuur, ook weer door het gebruik van wafels. De smaak is overwegend zoet van kandijsuiker, kruidigheid van kaneel en de wafelsmaak komt lekker door.
Een geslaagd experiment als je het mij vraagt.

Vagebruin Vlaams Oud Bruin, Brouwerij Vagebond, Merksplas
De bierstijl Vlaams Oud Bruin is een bierstijl die vooral in Oost & West-Vlaanderen gebrouwen wordt. Maar ook in de Kempen wordt er met succes een versie van gemaakt waarbij het bier 2.5 jaar heeft mogen rijpen op eiken vaten.
Donkerbrui van kleur met een off-white schuimkraag. De geur verraadt de nodige zure toetsen maar ook fruitigheid. De smaak is een combinatie van frisse zuren, niet te intens met de nodige zoetigheid van rood fruit, de beide duidelijk gebalanceerd. Op de achtergrond bevinden zich nog karamel, moutigheid en de houtreiping op vat komt mooi door.