Geproefd in juli: van nieuw alcoholvrij, over blond naar een koffie na het diner.

Juli stond vooral in het teken van vakantie en heb ik minder geproefd. Wel heb ik een aantal bieren ontvangen van een paar brouwerijen om te proeven en onder de aandacht te brengen. Dat doe ik dan ook met plezier.

Trixy Tripel, BeerSelect iov Trixy Tripel, Turnhout; 0,3%

Trixy Tripel is het geesteskind van Danny Exelmans uit Turnhout en wordt in zijn opdracht gebrouwen bij BeerSelect in Gent. Danny besliste in 2022 om te stoppen met alcohol maar wou wel blijven genieten van een bier. Aangezien hij zijn smaak niet vond bij de bestaande na-bieren liet hij zijn eigen bier dus maar brouwen en had graag mijn mening over het bier.
Stroblond, romige schuimkraag en een granige geur.
Veel citrus in de smaak, beetje pittigheid van zeste op de achtergrond fris met een zoete ondertoon en een milde sprankeling, weinig tot geen bitterheid in de (na)smaak.

Wipers Times Tripel, Brouwerij Kazematten, Ieper, 8.2%

Brouwerij Kazematten is niet zo maar een kleine brouwerij, maar een huwelijk tussen
2 grootheden uit de Belgische Bierwereld: Rudi Ghequire, jarenlang brouwmeester en brand ambassador bij Rodenbach, maar nu op pensioen en Hans Depypere (zaakvoerder Brouwerij St.Bernardus).
Met hun Wipers Times bieren keren ze terug naar de rijke (brouw)geschiedenis die Ieper te bieden heeft.

De Wipers Times Tripe is een stroblond bier met veel fruitigheid in de geur, verstopt onder een romige schuimkraag.
De smaak is kruidig van subtiele koriander met een hint van sinaasappel, gecombineerd met zoetigheid van zomers steenfruit en een gebalanceerde bitterheid.
Leuk wist je datje: Wipers Times is de naam van de Britse oorlogskrant uit de Eerste Wereldoorlog. Omdat de Engelsen het woord Ieper (of Ypres) niet konden uitspreken verbasterden ze het naar Wipers en drukten hun krantje op een achtergelaten drukpers.

Petrus Blond, Brouwerij De Brabandere, Bavikhove, 6,5%
Het gamma van de Petrus Traditionbieren is niet enkel een tripel eneen dubbel maar ook deze iets lichtere Peteus Blond.
Met 6,5% net iets hoger in alcohol om als pilsvervanger aanzien te worden, maar wel veel meer smaak.
Helder blond van kleur met een witte schuimkraag. Fris en fruitig in de geur waar vooral citrus opvalt. Die fruitigheid wordt doorgetrokken in de smaak, beetje hoppig met een gebalanceerde bitterheid en een licht pittige afdronk.
Vlot doordrinkbaar en dorstlessend op warme zomerdagen.

Caffè Morena, Tartaruga Fine Brewing, Soignies, 6%

Het laatste bier heb ik zelf gekocht 😉 Maar tegen een koffietje na het eten zeg ik niet snel nee! Met deze Caffé Morena kan het. Het is een koffieporter waarbij Arabicakoffie van koffiebranderij Cafes JJ Looze wordt toegevoegd tijdens het brouwproces.

Chocolade en koffie in de geur en een beige schuimkraag en een mooie donkerbruine kleur. Zoals verwacht – en gehoopt zit er veel koffie in de smaak gecombineerd met wat zoetigheid van melkchocolade en gebrande bitterheid. Mist misschien wat body en is niet erg mondvullend met 6%.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *