Geproefd in januari, als het wat meer mag zijn: infused en barrel aged bieren

Het thema voor de nieuwe ‘geproefd in’ was snel gevonden. In januari proefde ik veel lekkers en daar zaten redelijk wat geïnfuseerde bieren met een sterke drank of barrel aged bieren bij. Het koudere en natte weer vroegen ook wel om winterwarmers.

Tripel Rhum – Creatives, Brouwerij Dilewyns, Dendermonde, 8.5%

De Tripel Rhum – Creatives is de nieuwste telg uit de Creatives reeks van Vicaris. Met de Creatives by Vicaris worden er seizoensgebonden bieren uitgebracht die buiten de lijntjes kleuren van het bestaande gamma, enkel in blik en gedurfder.
Vicaris Tripel, het populairste bier van de brouwerij werd extra verrijkt met een scheut rum en vervolgens gelagerd op eikenhouten snippers. Helder goudblond van kleur met een iets kleinere schuimkraag dan gewend van de Tripel, maar dat komt door de houtlagering. De rum komt je al tegemoet in de neus samen met wat vanille.

De volmondige fruitige bitterheid van de Tripel wordt extra ondersteund door de warmte van de rum en vanille. Een zacht bier dat je niet te koud mag drinken en ideaal als winterwarmer op druilerige dagen.

Ardenne Wood Stout Laphroaig, Brasserie Minne, Somme-Leuze, 10%

The wood is strong in this one.
Ardenne Wood Stout Laphroaig (2023) heeft maar liefst 20 maanden in de beroemde whiskyvaten van het Ierse eiland Islay mogen verblijven. Laphroaig staat bekend als een rokerige whiskey met veel turf.
Het bier is pikzwart van kleur met een redelijke mokkakleurige schuimkraag die niet lang overeind blijft.
Een friszure geur, beetje rokerig en koffie die doorkomen.
Romig in de mond, gevolgd door een intense vinieuse toets – veel zuren – en hout met een boozy finish die eindigt met een complexe rokerigheid van de geturfde whisky.

Punaise Small Batch 2 Rosse Tinke Mistery Distillery Whisky Barrel Aged Double Irish Red, De Koekoeksbrouwer-ei, Izegem, 6,9% alc vol

Regelmatig maakt Luc Savels van de Koekoeksbrouwer-ei kleine batches van één van zijn bieren door ze onder andere een barrel age finish te geven.
Deze Rosse Tinke mocht op Franse vaten liggen.
Meer bepaald Franse whisky uit de Elzas. 2 barrels gewone whisky en 2 peated. De bieren uit de verschillende barrels zijn dan geblend voor het bottelen tot één bier. Daarom dat er eerder subtiele turfsmaak terug te vinden is.

Helder amberkleurig van kleur met een mooie volle schuimkraag. De aanzet is een moutige geur met boozy touch. Opnieuw veel mouten in de smaak gecombineerd met zoetigheid van karamel met een smokey touch en de whisky komt subtiel door.

Coccinelle hopjenever infused, Bier van Hoge Goesting, Hasselt, 8%
Hopla!
Infused bieren zijn er genoeg, maar van hopjenever had ik eigenlijk nog nooit gehoord, er is dan ook niet veel nodig om mijn interesse aan te zwengelen. Koperblond van kleur met een kleine romige schuimkraag die niet lang overeind blijft.
In de geur is er duidelijk jenever te ruiken. Een ronde smaak, zoet van abrikoos, beetje kruidig en een stevige hint van jenever met een subtiele hopbitterheid en een beetje vanille door de toevoeging van eiken snippers.

Meer lezen van alle geproefde bieren, check dan zeker de instagrampagina van Hops&Food of sinds kort ook het TikTok-Kanaal