Geproefd in september: Oude Gueuze, een reis rond de wereld en 100 x Bierpassie.

Oude Gueuze was bijna ooit verdwenen maar de lambiekbrouwerijen en gueuzestekers zijn terug in opmars, daarom één van de meest recente en een oudgediende. Voeg daarbij nog een nieuwkomer in het bierlandschap en het langstlopende biertijdschrift van België die ondertussen 100 edities op de teller hebben zorgt voor een diverse proeverij.

Oude Gueuze Cuvée, Brouwerij De Troch, Wambeek

Oude gueuze, dat is toch als een engeltje dat op je tong pist.
De Oude Gueuze Cuvée van De Troch is een blend van lambieken van verschillende jaargangen waarbij de oudste lambiek minstens 3 jaar oud is.
Na het bottelen rijpt deze gueuze nog een jaar verder op fles om de gisting opnieuw op gang te brengen.
Koperblond, bijna amber van kleur, bijna geen koolzuur of schuim en een stalgeur wat typisch is voor oude gueuzebieren.
Zachte zuren in de smaak met een combinatie van groene zure appel, citrus en hout.
Fijne zoetigheid van amandel in de afdronk.

Eylenbosch Oude Gueuze Prematuurke 2022, Brouwerij Eylenbosch, Kobbegem

Brouwerij Eylenbosch heeft een lange brouwtraditie maar de originele brouwerij sloot de deuren in de jaren 90. Enter 2018 en ondernemer Erik De Keersmaeker heeft het plan om de brouwerij en de naam terug leven in te blazen als lambiekbrouwerij en geuzesteker.
Na de nodige kapitaalsinbreng van onder andere crowdfunders kan er gestart worden om opnieuw lambiekbieren te brouwen.
Eylenbosch Oude Gueuze Prematuurke 2022 is de laatste oude gueuze met een blend van eigen jonge en een oude lambiek van De Troch.
Alle Oude Gueuze versies van Eylenbosch vanaf jaartal 2023 is volledig met eigen lambiek geassembleerd van verschillende jaargangen uit eigen eiken foeders.
Intense zure groene appel, peperig, romig in de mond en een uitdrogende zure afdronk.

Mercator Tripel, Rimor Brewery, Maasmechelen

Met Rimor Brewery is Limburg is alweer een brouwerij (bierfirma) rijker.
Rimor wil met verrassende smaakcombinaties eigenzinnige bieren brouwen.
Met Mercator, een stevige tripel van 8,4% alc vol, knipogen ze naar Gerard Mercator, de bekende Belgische cartograaf uit de 16de eeuw die met zijn projectietechniek om een globe op een kaart te projecteren een betere navigatie op zee mogelijk maakte. Hiermee zeilden de Europese vloten de wereld rond en keerden ze terug met nieuwe en onbekende ingrediënten.

Amberkleurig en helder met een ferme schuimkraag.
Mercator is dan ook een smaaktrip rond de wereld, waarbij kruidigheid centraal staat, met toetsen van citrus, pittigheid van gebruikte Sechuanpeper en paradijszaad en duidelijke toetsen van sinaas. Het bier eindigt met een bitterzoete afdronk.
Volgens mij combineert dit bier goed bij een bitterzoete chocolademousse omdat sinaasappel en chocolade heel goed samengaan.

Saison de Bièrepassion, Brouwerij de Glazen Toren, Aalst
Bierpassie magazine blaast 100 kaarsjes uit en viert dat met een eigen bier gebrouwen door de Glazen Toren. Jef Van Den Steen van de Aalsterse brouwerij is één van de vaste redactieleden van het magazine.

Strogeel van kleur, licht gesluierd en een heel romige schuimkraag.
Citrus in de neus met groene gras hoppigheid.
De smaak is een combinatie van ferme hopbitterheid, peperig en pittig, kruidig met toetsen van citrus.
Schol nr 100!

Bezoek zeker ook Hops&Food op Instagram om alle geproefde bieren van de maand te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *