Bedrijfsbierproeverij met aangepaste hapjes.

De firma’s Rotec en Alpha Assembly Solutions Belgium delen in Arendonk al een aantal jaar één gebouw maar hadden nog nooit samen een event georganiseerd voor het personeel.
Nu wil het toeval dat ik werkzaam ben bij Alpha, en Rotec heeft ook een bierliefhebber in de rangen.

Niek Groen organiseert ook bierproefavonden én het Hoppe Beer Fest in Merksplas.

Samen staken we de koppen bij elkaar om een lekkere en leuke proeverij te organiseren, met het beste van wat België als bierland te bieden heeft, gecombineerd met aangepaste hapjes.

Een extra uitdaging was de uitdrukkelijke vraag om ook alcoholvrij bier te voorzien.  Op zich is het huidige aanbod van alcoholvrije bieren groot, maar ze moeten ook nog passen bij de reeds gekozen hapjes.

Beginnen met een Oude Geuze Mariage Parfait van Brouwerij Boon als aperitiefbier.  Een topgeuze uit de beste foeders van Brouwerij Boon.
Als alcoholvrij aperitief kwam Avaritia van Brouwerij Hugel op tafel, een blond bier waarbij vlierbloesem is toegevoegd.

Tijd voor het eerste hapje: vitello tonato.
Dit werd gecombineerd met Quinto van Brouwerij Dilewyns, een fijn blond bier van hoge gisting van slechts 5% alc vol met dezelfde ingrediënten als zijn grote broer Vicaris Tripel.  Sprankelend in de mond, citrus en een fijne bitterheid en licht zoete afdronk.

Force Majeure Traditional Blond is een alcoholvrij bier van de Limburgse brouwerij Force Majeure.  Donkerblond, een licht bittere hoptoets en een aangename zoete afdronk.
Force Majeure is de enige Belgische brouwerij die enkel alcoholvrije bieren brouwen, van een IPA naar donker, van een kriek naar een tripel.

Beide bieren zorgen met de licht zoete toets om de zoutigheid van de tonijnmayo te counteren en de fijne smaken van het bier matchen ideaal bij de zachtheid van het vlees.

Hapje 2: Rundercarpaccio
Vliet Amber van huisbrouwerij De Vliet is een Speciale Belge bier, amberkleurig, veel mout gecombineerd met caramel en een lichte bitterheid en een notie van noot.
Sportzot, het alcoholvrije broertje van Brugse Zot is ook een moutig bier, licht bitter.

Beide bieren zorgen voor een combinatie waarbij de rundscarpaccio naar een hoger niveau getild wordt en de zoetigheid versterkt

Op naar hapje 4: Coeur de Boeuf tomaten|aardbei|balsamicoazijn
Vagebruin Oud Bruin van Brouwerij Vagebond is een Vlaams oud bruin bier een blend van verschillende bieren die hebben mogen rijpen op eiken vaten.  Dit zorgt voor een infectie met melkzuurbacterie die zorgt voor een zure toets.  Traditioneel is een oud bruin zoetzuur.
Ook voor dit bier waarbij zoet en zuur mekaar goed in evenwicht houden.

Pico Nova van Brussels Beer Project is meteen ook hun tweede alcoholvrije bier.  Fruitig met de nodige hopbitterheid maar ook een zuurtje in de afdronk.

Het hapje met tomaat, aardbeien en balsamicoazijn is op zich al een smaakbeleving van zoet en zuur, waarbij de bieren dit nog extra ondersteunen.  Zowel zoet als zuur als fruitig worden keer op keer versterkt.  Een topcombo!

Tijd voor het dessert: Bieramisu.
Een bieramisu is een tiramisu waarbij de koffie vervangen wordt door een stout om de biersmaak bij in het gerecht te hebben.

Dead Man’s Hand Whisky Barrel Aged van Brouwerij het Nest is een Russian Imperial Stout van maar liefst 11% alc vol waarbij het bier nog extra heeft mogen rijpen in Belgian Owl whiskeyvaten voor een extra kick.  Pikzwarte kleur, romig in de mond.
Pikzwart, gebrande bitterheid, chocolade en koffie met een sterke scheut whiskey.  Een dessertbier puur sang.

Holy Roasty van Galea Craft Brews is dan weer de eerste Belgische alcoholvrije stout.
Ook hier is er chocolade en koffie in terug te vinden, met een iets minder gebrande bitterheid.
Door het ontbreken van alcohol is het mondgevoel eerder koude koffie dan romigheid, maar dat is normaal.

De combinatie tussen bier en dessert is duidelijk.  Alle elementen van het dessert zijn terug te vinden in het bier.  Chocolade, zoetigheid, romig.

Wil je zelf een bierproefavond voor je vereniging, bedrijf op thuis, neem dan gerust contact op via het contactformulier.

De hapjes werden verzorgd door traiteur Armijn uit Arendonk.

De foto’s hadden beter gekund, maar het smaakte en dat is het belangrijkste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *