Februari is Tournée Minérale-maand, en blaast ondertussen al 7 kaarsjes uit. De campagne van De Druglijn roept iedereen op om in februari 2023, voor het eerst of opnieuw, een maand geen alcohol te drinken. Daarom dat ik alvast in januari een voorproeverij gedaan heb om wat inspiratie op te doen. De huidige selectie is maar…
Auteur: Bert
Bierpairing met Filothea Pink Boots NEIPA van Hophemel: zelfgemaakte gnocchi/rammenas/filet pur/champignons/pesto
In het weekend is er meestal wel wat tijd om de hobbykok in mezelf los te laten. Zeker als je dochter vraagt om eens een keer gnocchi te eten dat ze vond in het Inspiratiemagazine van Colruyt dat tweewekelijks in de bus valt. Een extra uitdaging bestond er in omdat de plaatselijke supermarkt geen gnocchi…
Ceviche van sint-jakobsvruchten/groene appel/ /komkommer/Oude Geuze Boon
De feestdagen mogen dan al wel voorbij zijn, mijn voorgerecht van oudjaar wil ik toch graag delen. Uit het magazine van de SPAR Colruyt Group winkels vond ik dit eenvoudige recept voor een ceviche van sint-jakobsvruchten met groene appel en komkommer. De opzet is simpel: marineer de sint-jakobsvruchten in suiker en grof zout, maak komkommersap…
Geproefd in november, van de lente naar de herfst, een beestenboel en slagers.
bier #beer #fieroponsbier De herfst is eindelijk echt in het land en de winter staat al bijna voor de deur. Dat weerhield me er echter niet van om een bier te proeven dat eigenlijk op zijn best is in de lente met die eerste zonnestralen op je snoet. Maar ook een bier dat lekker wegdrinkt…
Champagneschaarste in de warenhuizen! Belgische Brut bieren to the rescue.
Vanmorgen trok volgend nieuwsbericht mijn aandacht: “Tekort aan champagne treft ook Belgische supermarkten, en er is weinig hoop op beterschap tegen de feestdagen“. En dat is misschien niet eens slecht nieuws en tijd om over te schakelen naar brut bieren, onze Belgische tegenhanger van champagne. Brut bieren zijn namelijk de champagne onder de bieren, sommige…
Het Geelse Zeuntcomité lanceert Zeunt 45, een destillaat op basis van Zeuntbier.
Zeunt, Geels dialect voor zonde. Zonde dat het hoofd van de Ierse prinses Dimpna van haar romp werd gescheiden in Geel door haar vader, na haar weigering om met hem te trouwen aan het einde van de 7de eeuw. Elke rasechte Gelenaar kent het Zeunbier van het Zeuntcomité. Het bier werd voor de eerste keer gebrouwen…
Geproefd in oktober: winterbieren, lambiek en geuze.
Winterbieren in oktober? Je kan niet voorbereid genoeg zijn. En winterbieren zijn er gelukkig in allerlei verschillende vormen. Lees en drink je mee? Laat de winter maar komen. Vals Paterke Winter, Brouwerij ’t Drankorgel, MolEr zijn ondertussen al heel wat versies van Vals Paterke gepasseerd, en de wintereditie is voorlopig een eenmalig brouwsel dat beschikbaar…
Geproefd in september: kampvuurmomenten, mannen met baarden, XVII en recuperatie is belangrijk!
Marshmellow Stout, Totem Beer, EvergemStoutbieren krijgen altijd een speciaal plaatsje in mijn bierhart. Imperial Stouts misschien zelfs nog meer.Pikzwart van kleur en een dikke mokkakleurige romige schuimkraag. De geur is zoet, chocolade en een beetje gebrandheid. Bij het inschenken merk je de viscositeit:heel stroperig. De smaak is zoet met vanille en chocolade gecombineerd met geroosterde…
St Bernardus Abt 12 vs Westvleteren 12: de grote blinde proeftest!
Het stond al lang eens op mijn planning om te doen: kan je een St. Bernardus Abt 12 van een Westvleteren 12 onderscheiden?De reden: Er wordt dikwijls beweerd dat de Abt 12 en de Westvleteren 12 hetzelfde bier zijn, Er wordt dikwijls beweerd dat de Abt 12 en de Westvleteren 12 hetzelfde bier zijn, maar…
Geproefd in augustus: Viva de X-en en een bloedappelsien.
Het had een titel van de Romeo’s kunnen zijn maar gelukkig gaat het over bier, allemaal lekker bier en beginnen doen we zoals het hoort, met het aperitief. Viva Extra Brut, Viva Brews Belgium, HolsbeekNoem het gerust “the best of both worlds”, dit hybridebier waarbij bière brut wordt gecombineerd met Chardonnaydruiven. Voeg daarbij wijngist, champagnegist…