Hopscheuten, het witte goud.

Hopscheuten worden ook wel eens het witte goud genomen, en dat kan je letterlijk nemen als je de prijs bekijkt. Met niet minder dan €22 per 100 gram is het geen alledaagse groente. Het seizoen van hopscheuten is ook maar heel kort en loopt van ongeveer begin maart tot half april.

Een traditioneel recept is hopscheuten met een gepocheerd ei, maar ik koos voor een iets verfijndere versie, dat toch makkelijk zelf te maken is: hopscheuten met coquilles, garnalen en een mousselinesaus op basis van witbier.

Voor de bierpairing kies ik voor het Brewmance Mash of the Classics Vicaris, een witbier dat samen gebrouwen is door brouwerij d’Oude Maalderij uit Izegem en brouwerij Dilewyns uit Dendermonde.
Jef Pirens van d’Oude Maalderij kreeg voor dit project om 6 bieren te brouwen met 6 verschillende toonaangevende Belgische brouwerijen de prijs van de jury op de BeerAwards.

Ingrediënten voor 2 personen:
– 100 gr hopscheuten
– 100 gr gepelde garnalen
– 6 coquilles
– 3 eierdooiers
– 1 citroen
– 6 rondjes filodeeg
– 250 gr boter
– 20 cl volle room
– cayennepeper
– 2 eierdopjes witbier
– 1 eierdopje water
  1. Steek een aantal rondjes filodeeg uit, net iets groter dan de coquilles, bestrijk met wat boter en bak in de oven tot de rondjes goudbruin geworden zijn.
  2. Verwarm de borden voor.
  3. Maak vervolgens de mousselinesaus. Zelf gebruik ik het recept van Jeroen Meus maar gebruik ik bier in plaats van witte wijn.
  4. Kook de hopscheuten 2 minuutjes in een pan 3 keer zoveel water als de hopscheuten met het sap van een halve citroen.
  5. Leg per bord 3 rondjes gebakken filodeeg en plaats de coquilles op de rondjes.
  6. Dresseer de hopscheuten tussen en over de coquilles.
  7. Leg een aantal grijze garnalen bovenop en naast de hopscheuten.
  8. Verdeel een aantal lepels mousselinesaus naast de coquilles.
  9. Smakelijk!