Toerist in eigen land: Belgian Beer World

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, het heeft langer geduurd dan gedacht en het kostte uiteindelijk meer dan gepland maar sinds begin september 2023 heeft Brussel met Belgian Beer World het belevingscentrum rond de Belgische biercultuur, gelegen in de voormalige Beurs van Brussel.

Het stond al langer op mijn planning om eens een bezoek te brengen aan , en combineerde het met de boekvoorstelling van “Hidden Beers of Belgium” in de raadszaal van het Brouwershuis.

Tijd om dus toerist in eigen land te spelen.
Centraal gelegen in Brussel vlak bij de Grote Markt en in de voetgangerszone ligt het majestueuze Beursgebouw. Het gebouw straalt grandeur uit en de benedenverdieping kan vrij bezocht worden, evenals “The Beerlab”, de rooftop bar met een schitterend uitzicht over Brussel.

De Belgian Beer World expositie zelf dompelt je via interactieve schermen, videopresentaties en exposities onder in de wereld van het bier waarbij alle aspecten van water, gist, hop, mouten en brouwprocessen doorheen de eeuwen worden toegelicht. Hier en daar is het misschien nét iets te veel lezen, maar dat is een minimum.
Bezoek zeker ook de gistkamer waar je een leuke interactieve uitleg over de werking van gist beleeft.

Hier en daar kon ik als bierkenner nog leuke wist-je-datjes meepikken, maar de hele expositie mikt toch vooral op iedereen die minder bekend is met het brouwproces. Als beergeek kom je dan van een kale reis terug, en dat is niet erg, want dan ben je niet het doelpubliek.

Tussendoor is er een kleine tasting voorzien van een blond en bruin bier, netjes geserveerd in mini-proefglaasjes.

Een veel gehoorde commentaar is dat de Wall of Beer – een draaiende display met bierflesjes – vooral de grote en commerciële brouwerijen naar voor brengt klopt ook wel. De kostprijs om een flesje te laten zien was te hoog voor de kleine brouwerijen, die het nu al moeilijk genoeg hebben om te blijven bestaan.

Het einde van het bezoek is – zeker bij mooi weer – het indrukwekkendst: een bier degusteren in The Beerlab, de rooftop bar met misschien wel 30 tapkranen. Ook hier zijn weer de grote brouwerijen vertegenwoordigd maar er zijn ook nog enkele bieren op fles te krijgen.
Ik snap ergens wel dat je niet elk bier op voorraad kan hebben. Voor de doorsnee toerist is er keuze genoeg, en kan na het bezoek nog altijd in de betere beerpubs in Brussel terecht voor een regionaal bier.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *