Black Velvet, maar dan op z’n Belgisch.

Black Velvet is van origine een Engelse biercocktail die al teruggaat tot 1861, toen een barman van de Brooks’s Club in Londen in 1861 het voor de eerste keer maakte om de dood van Albert van Saksen-Coburg en Gotha te eren.

De 2 originele en enige ingrediënten – lekker makkelijk – zijn Guinness en ofwel Champagne of sprankelende witte wijn, netjes verdeeld als half half, waarbij eerst Guinness wordt ingeschonken om die iconische schuimkraag te maken en dan bij te vullen met de Champagne.  Liefst geserveerd in een flute.

Er is ook een “poor man’s version” waarbij er gebruikt wordt gemaakt van goedkopere cider of perenwijn.

Biercocktails maken is een specialisatie op zich, maar met Cassandra – een Belgische stout én één van mijn favoriete stouts – en Apple of my eye van de Mederie, een mede en cidermaker uit Pottes, net over de taalgrens in Henegouwen had ik 2 topproducten in huis om mijn eigen versie te maken.

Cassandra van bierfirma Siphon Brewing is een oesterstout van 7% alc vol waarbij op het einde van het kookproces verse oesterschelpen worden toegevoegd.  Dit geeft het bier naast gebrande bitterheid, pure chocolade en drop ook nog een subtiele zilte toets mee.  Pikzwart van kleur met een mokkakleurige romige schuimkraag.

Apple of my eye is een barrel aged appelcider, een combinatie van Normandische appels met handgeplukte appels van oude rassen uit de eigen boomgaard van de cidermaker.  De cider wordt verkregen door spontane vergisting van 3 maanden zonder gebruik te maken van toegevoegde gist.
Nadien werd de cider nog extra gerijpt in oude wijnvaten. Het resultaat is een funky, complex, droge en taninerijke cider met de nadruk op zure appel.

“The apple of Cassandra” is mijn eigen Belgische versie van Black Velvet.
Fluweelzacht in de mond met een combinatie van bitter, zoet, zuur én ziltig zout.
De cider zorgt ervoor dat de zwaarte van de stout gebroken wordt en makkelijker doordrinkbaar.

Benieuwd naar het resultaat?

Siphon is te krijgen in de betere bierhandels, de Mederie heeft een eigen webshop, of maak zelf je eigen Black Velvet met je favoriete stout en cider.

Ik hoor graag wat je zelf gecombineerd hebt.