Geproefd in december.

Een beetje later dan gewoonlijk, maar ook in december werd er weer volop geproefd, versie om 2024 te beginnen. Een thema zou kunnen zijn: barrel aged en/of infused, Black and gold, of gewoon allemaal lekker!

Vicaris Tripel Rhum, Brouwerij Dilewyns, Dendermonde; 8.5% alc vol
De Vicaris Tripel Rhum is de nieuwste telg uit de Creatives reeks van Vicaris. Met de Creatives by Vicaris worden er seizoensgebonden bieren uitgebracht die buiten de lijntjes kleuren van het bestaande gamma, enkel in blik en gedurfder.
Vicaris Tripel, het populairste bier van de brouwerij, werd extra verrijkt met rum en gelagerd op eikenhouten snippers. De volmondige fruitige bitterheid wordt extra ondersteund door de warmte van de rum en vanille.
Ideaal als winterwarmer op koude winterdagen.

Troubadour Zestra, Brouwerij The Musketeers, Sint-Gilis-Waas; 0,3% alc vol
Met Troubadour Zestra hebben The Musketeers nu ook met verve de alcoholvrije markt aangeboord. Koperblond van kleur met een heel romige schuimkraag en een frisse citrusgeur. De naam Zestra verwijst naar de zeste van citrusvruchten en dat is te proeven door veel citrus en pompelmoes gecombineerd met gebalanceerde moutigheid en een prikkelend mondgevoel en een pittige afdronk.
Als je uitkijkt naar Tournée Génerale, dan kan je deze alvast op je lijstje zetten.

House, Stroombrouwers, Gent, 6.5% alc vol
Op Black Friday kon er toch alleen maar zwart bier gedronken worden, toch?
House van het Gentse Stroombrouwers is een pikzwarte oatmeal stout met cacaonibs toegevoegd. Dit geeft een rijke chocoladegeur en -smaak en met de extra haver geeft dit een fluweelzacht mondgevoel, overgoten met lichte gebrandheid.
Met ‘slechts’ 6.5% alc vol is het geen zware stout maar een eerder doordrinkbaar bier dat geen verzadigde gevoel geeft na één glas.
Het artwork is van de Belg fotografe/artieste Karin Borghouts. Als kind brandde haar ouderlijke huis af en dat heeft een fascinatie voor de achtergelaten vernieling getriggerd.

Tipsy Gold, Gebroeders Hermans Frères, Brasschaat, 7.5% alc vol
Hello honey 😘
Tipsy Gold van de bierfirma Gebroeders Hermans Frères en wordt gebrouwen bij BeerSelect in Gent is een blond bier van hoge gisting waarbij een beetje honing wordt toegevoegd. Helder blond met een zoetige fruitige citrusgeur. Een heel romig mondgevoel, met veel hopbitterheid waarbij de citrustoetsen terugkomen en een fijne bitterzoete afdronk. Een bier dat goed in balans zit.

De huidige Gebroeders Hermans zijn de kleinzonen van Jos Hermans, die in 1938 het Tipsy-bier op de markt bracht, genoemd naar zijn lievelingspaard.

Taxandria Peaty Barrel, Taxandria Bier, Turnhout, 8% alc vol
The peat is strong in this one.
Zwart stroperig bier met een romige mokkakleurige schuimkraag, daar maak je mij altijd blij mee.
Een dikke stout gerijpt in Islay geturfde whiskyvaten. De turf van de whisky is sterk aanwezig en geeft een gebrande rokerige smaak gecombineerd met bitterzoete toesten van koffie en pure chocolade.
Zet jezelf aan het haardvuur of buiten aan de vuurkorf en laat jezelf verwarmen.

Zoals altijd kan is deze selectie een kleine greep uit alle bieren die ik proef. Alles is terug te vinden op de instagrampagina van Hops&Food.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *