Tournée Minerale, doe je mee?

Of je het nu wil of niet, Tournée Minerale is al een paar jaar een blijvertje.
Doe ik mee? Nee. Drink ik af en toe op andere momenten alcoholvrij bier? Jazeker!

Wil je meer alcoholvrije bieren leren kennen, onderaan vind je een aantal van mijn persoonlijke favorieten.
Meer kom je in februari te weten via mijn Instagram waar ik vooral NA bieren zal bespreken.

En het aanbod in lekkere alcoholvrije bieren is er alleen maar op vooruit gegaan.
Van smaakvolle pilsbieren, fruitbieren, IPA’s, tripels en zelfs sportbieren en stouts, allemaal zonder of slechts een erg klein alcoholpercentage. Tegenwoordig kan het allemaal en is het soms nog moeilijk te onderscheiden van een bier met alcohol.

Handig om weten, in België is alles tot 0.5% alc vol bij wet een alcoholvrij bier. Enkel als het etiket 0.0 vermeld is het effectief volledige alcoholvrij.

Tot een goeie 5 jaar geleden was alcoholvrij bier enkel een gewone pils waar naast alcohol ook zo goed als alle smaak uit verwijderd werd. Dat gebeurde door de alcohol eruit koken, of toch bijna.
Het bier wordt verwarmd tot zo’n 78°C – de temperatuur waarop alcohol verdampt. Door de hoge temperaturen kan de smaak veranderen, daarom dat er nadien opnieuw extra smaakcomponenten worden toegevoegd.

De brouwmethodes zijn echter sterk verbeterd en er bestaan tegenwoordig een aantal methodes om alcoholvrij bier te maken.

  1. Vacuümdestillatie (science fiction in een bierflesje)
    Bij deze methode wordt bier onder lage druk verhit, waardoor alcohol verdampt bij een lagere temperatuur dan 78°C. Minder smaakverlies dus! Fabrikanten voegen daarna vaak wel aroma’s terug om het bier terug op smaak te brengen.
  2. Membraanfiltratie (de alcohol eruit zeven als een pro, maar wel een dure pro)
    Hierbij gaat het bier door een ultrafijn membraan dat alcoholmoleculen tegenhoudt. Dit is high-tech bierwetenschap op z’n best: alcohol eruit, smaak erin!
    Sportzot is het meest gekende bier dat zo’n membraanfiltratie ondergaat. Brouwerij de Halve Maan brouwt eerst gewoon Brugse Zot om het nadien door de membraanfilter te jagen om zo tot een Sportzot te komen.
  3. Gisten op halve kracht (minder feest, meer controle)
    Sommige brouwers laten het bier gewoon niet volledig vergisten. Hierdoor ontstaat van nature minder alcohol, zonder dat het smaakprofiel volledig verandert. Het resultaat? Een biertje met minder punch, maar nog steeds karakter.
  4. Gisten die geen alcohol maken (rare beestjes, die gisten)
    De wetenschap staat niet stil, en maar goed ook. Gist zet de vergistbare suikers van de wort om in koolzuur, alcohol en smaak. Door nieuwe gisten te kweken die wel koolzuur en smaak maar zo goed als geen alcohol is er een nieuwe revolutie in alcoholvrije bieren.

Kostprijs?
Dikwijls kosten alcoholvrije bieren meer dan hun alcoholhoudende broertjes. De reden is simpel: meestal is er een extra productiestap nodig om tot een alcoholvrij bier te komen.
Meer productiestappen is logischerwijs duurder bier. Logisch toch?

Favorieten? Jazeker!
Sportzot van Brouwerij de Halve Maan, veel smaak, vol in de mond en een fijne bitterheid. Bijna niet te onderscheiden van een bier met alcohol.

Viven Nada IPA van brouwerij Viven. Exotisch fruitig van mango, een milde bitterheid gecombineerd met een zoete fruitige toets. Erg verfrissend en heerlijk als aperitief.

Dame Jeanne Rocco Granada van Brouwerij Dame Jeanne – enkel al voor de naam – is een alcoholvrije mocktail in een flesje waarbij alcoholvrij bier gemengd is met sap van appel, kers én granaatappel, en een toevoeging van Habanero chilipeper voor een extra kick. Superlekker in de zomer, en ook op andere momenten.

Unplugged van ’t Verzet is een erg fruitig NA bier met toetsen van perzik en passievrucht, pittig bitter.

Ouwen Duiker alcoholvrij van Hedonis Ambachtsbier is de NA variant van de gewone Ouwen Duiker.
Exotisch fruitig, beetje zoet gecombineerd met een subtiele hopbitterheid dat pittig uitvloeit.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *